Totul despre Curry: Din ce se face și cum poate fi folosit în bucătărie
04 august 2022 in CondimenteAmestecul de condimente care poartă numele de curry poate oferi gusturi cu adevărat intense preparatelor. În funcție de tip, acestea pot fi mai mult sau mai puțin picante și pot avea diferite culori influențate de ingredientele din care este compus fiecare amestec. Fiind o compoziție de mai multe condimente, curry poate oferi mâncării atât un gust picant, cât și unele arome care fac din orice preparat un adevărat festin.
Acest cuvânt provine de fapt de la termenul kari, din limba Tamil, care înseamnă salsa sau condiment. Pe de altă parte, este o greșeală să credem că ingredientul constă întotdeauna dintr-un tip de amestec sau un singur condiment cum ar fi turmericul. Realitatea este că există mai multe combinații.
Dincolo de această clarificare, anumite amestecuri de condimente și rețetele lor cu numele de curry pot fi găsite în piețe și restaurante aproape în întreaga lume. Aceste amestecuri și feluri de mâncare sunt cele pe care le vom vedea în continuarea articolului.
sursa foto: Punegust.ro
Curry: Care este compoziția pulberei de curry?
Curry este un amestec de condimente specific bucătăriei indiene, acesta definește un fel de mâncare, iar amestecurile de condimente sunt denumite ”masala„. Ingredientele îndrăgite dintr-un amestec de curry sunt: curcuma, usturoi, coriandru, fenicul, ghimbir, ceapă, anason, schinduf, boia, ardei iute, anason stelat, cuișoare și ienibahar. Pe lângă toate aceste condimente, în pulberea de curry se mai pot întâlni o mulțime de alte condimente.
Amestecuri și tipuri de curry cunoscute pe piață
Amestecul de condimente curry este disponibil sub formă de pudră galbenă, dar și verde și roșu, în funcție de condimentele care îl compun.
Cele mai cunoscute tipuri ale acestui amestec de condimente sunt: curry roșu thailandez, curry verde denumit și curry Jaipur sau indian și curry Golden Elephant. Totodată, pe piață se mai pot găsi și următoarele tipuri: curry dulce, curry Maharajah, curry Madras specific bucătăriei caraibiene sau curry Jamaican.
Care este diferența între aceste tipuri de pulbere? Condimentele care stau la baza acesteia. Așa cum am precizat, unele tipuri au la bază doar 5-6 ingrediente, în timp ce unele pot fi alcătuite din până la 30 de condimente cunoscute și mai puțin cunoscute.
• Curry roșu thailandez
Amestecul de curry thailandez este de obicei foarte ușor de găsit în supermarketuri, dar poate fi făcut acasă cu câteva ingrediente de bază: boia dulce, coriandru, fenicul, usturoi, scorțișoară, chilli, schinduf și ghimbir.
Curry Thai este un condiment ușor picant, cu o notă fructată. Este recomandat să fie păstrat la loc uscat, întunecat și răcoros și este folosit în bucătăria thailandeză, la diferite feluri de mâncare din orez, pește și crustacee, carne de vită sau carne de pasăre, mâncăruri la wok și mâncăruri condimentate cu fructe exotice.
• Curry verde
Curry verde sau curry Jaipur este un condiment picant. Se folosește în bucătăria asiatică, pentru mâncăruri preparate la wok, orez, preparate ce conțin lapte de cocos, pește și crustacee, carne de vită sau carne de pasăre.
Curry Jaipur este un mix de condimente realizat din curry (curcuma, chimion, coriandru, schinduf, pătrunjel, chilli, usturoi, fenicul, condimente), ceapă, frunze de coriandru, pătrunjel, usturoi, spanac pudră, coriandru, rozmarin, scorțișoară, chimen, fenicul, ardei verde, MUȘTAR măcinat.
• Curry Golden Elephant
Curry “Gold elephant” – în stil englezesc este un amestec de condimente mediu-picant, cu o notă ușor dulce. Se folosește pentru mâncăruri cu orez, pește, carne de miel, carne de vită sau de pasăre, sosuri ușoare și mâncăruri picante cu fructe. El dă preparatelor un gust exotic și o culoare galbenă.
Curry Gold Elephant are la bază curcuma, chimion, coriandru, semințe de schinduf, pătrunjel, chilli, usturoi, fenicul, condimente.
Pentru a-şi dezvălui întreaga aromă, praful de curry se dizolvă mai întâi în puţină supă clară sau se încălzeşte într-o tigaie fără grăsime.
Pentru că sunt mai multe tipuri de curry, fiecare având la bază mai multe ingrediente componente, putem afirma faptul că fiecare tip vine la pachet cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Cele mai multe dintre aceste tipuri de curry conțin câteva condimente comune (turmeric, chimen, ghimbir, cuișoare, piper, coriandru, scorțișoară).
Frunzele de curry - cum le putem folosi?
Frunzele de curry au un aspect similar cu cele de dafin. Sunt lucioase și verzi și sunt ușor de găsit în magazinele cu specific asiatic. Putem compara gustul acestor frunze cu cel al citricelor, fiind unul amărui și totodată dulce. Sunt folosite în bucătăriile din India pentru a oferi un gust mai intens uleiului în care urmează să fie preparate diferite alimente.
Modul în care sunt folosite frunzele de curry în sudul Indiei nu este deloc întâmplător. Este binecunoscut faptul că gustul condimentelor prinde mai multă savoare atunci când intră în contact cu temperaturile ridicate.
Pentru a-și menține prospețimea și aroma puternică, frunzele de curry trebuie să fie depozitate în congelator sau frigider, cât mai ferite de razele soarelui și de temperaturi ridicate.
Care sunt beneficiile consumului de curry și al frunzelor de curry?
Consumul acestui amestec de condimente atât de complex și atât de apreciat, precum și al frunzelor de curry vin la pachet cu o mulțime de avantaje pentru organism.
• Puternic efect anticancerigen
Frunzele de curry, dar și pulberea de curry au la bază mai mulți compuși cu un puternic efect anticancerigen. Pulberea este recomandată mai ales femeilor pentru că pot inhiba dezvoltarea cancerului mamar.
• Reduce apariția bolilor de inimă
Consumul regulat de curry și frunze de curry poate avea efecte benefice și asupra sistemului cardio-vascular. Acestea reglează colesterolul și nivelul crescut de trigliceride iar astfel sunt ținute la distanță bolile de inimă.
• Beneficii asupra sistemului nervos
Alzheimer este o afecțiune care poate conduce la pierderea neuronilor. Această boală este una progresivă la nivelul creierului, ceea ce înseamnă că favorizează pierderea celulelor neuronale. Frunzele de curry, precum și pulberea de curry sunt un real sprijin în menținerea sănătății creierului și a sistemului nervos.
• Recomandat în curele de slăbire
Deși nu trebuie să vă bazați doar pe acest amestec de condimente atunci când vă propuneți să slăbiți, curry poate ajuta la arderea grăsimilor și la accelerarea metabolismului. Mai mult decât atât, curry este pulberea care poate oferi mai mult gust preparatelor din timpul dietei.
FAQ: Întrebări frecvente Curry
La ce se folosește curry?
Curry este un amestec din mai multe condimente care se folosește în mod deosebit în bucătăria thailandeză și în cea indiană. Orezul cu curry, puiul Thai, mâncărurile din carne de vită, pasăre și pestele sunt cele mai comune preparate în care acest mix de ingrediente joacă un rol important. În funcție de gusturi, curry poate reprezenta un adevărat plus de gust pentru fiecare preparat.
De ce să consumi condiment curry?
Pe lângă faptul că oferă un gust deosebit mâncării și-i poate da acesteia și un gust picant, curry are o mulțime de beneficii pentru sănătate și este recomandat și în curele de slăbire. Această pulbere poate inhiba anumite afecțiuni cardiace și aduce beneficii vizibile și asupra sistemului nervos.
Din ce condimente este alcătuit curry?
Curry are la bază o mulțime de condimente care dau un gust deosebit mâncării, dar care sunt excelente și pentru a aduce organismului un mic ajutor împotriva anumitor afecțiuni sau pentru menținere. Coriandru, turmeric, și schinduf sunt câteva dintre cele mai cunoscute ingrediente care se regăsesc în compoziția pulberei de curry, dar nu singurele.
Poate fi curry-ul consumat de toate persoanele?
Cu siguranță! Atât timp cât persoanele aleg tipul de curry potrivit lor, oricine poate consuma această pulbere adăugată în mâncare în timpul procesării acesteia sau chiar înainte de servire. În cazul în care folosiți frunze de curry, este important ca acestea să fie scoase din ulei înainte de adăugarea produselor care urmează a fi gătite.